Povratak

Prehrana za kastriranog mačka | BARF za mačke | Mokraćni kamenci - nastanak i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Car web v2


Odgovara:
Josipa Car, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Mačak ima 9 mjeseci i prije neki dan je kastriran. Do sad je jeo Pro Plan original kitten, prije toga Brit Care crazy kitten, ne znam da li tu hranu mogu nastaviti davati dok ne napuni godinu dana ili da odmah krenem na prehranu za kastrirane mačore da ne bude problema zbog stvaranja kristala u urinarnom traktu (na što je upozorila veterinarka koja je radila kastraciju). Sva hrana koju sam našla za kastrirane je za odrasle mačke od 1 godinu osim možda ROYAL CANIN VCN Young Male Cat, za kastrirane mužjake.  Ako mi možete još nešto preporučiti ili je ta Royal ok? Veterinarka koja je radila kastraciju ne preporuča uopće krutu kupovnu hranu za mačka nego domaće kuhano ili sirovo meso što mi je zaista nezgodno za prehranu tako da bih Vas molila za savjet. Zahvaljujem unaprijed. Lijep pozdrav, Ivana

O: Poprilično mi je teško adekvatno odgovoriti na ovo pitanje. Naime, svaka hrana, bila ona sirova, pripremljena kod kuće, konzervirana ili dehidrirana, ima svoje prednosti i nedostatke.

Velika većina ljubimaca prima više od 90% hranjivih tvari iz već pripremljene dehidrirane hrane. U trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce u ponudi postoje tri klase hrane: komercijalna, premium i superpremium. Komercijalna suha hrana sadrži aditive, konzervanse, umjetne boje te razne dodatke pa je ljubimcima zbog toga izuzetno privlačna. Premium i superpremium hrana označava visoku ili vrlo visoku kvalitetu. U proizvodnji se koriste kvalitetnije sirovine kontroliranog porijekla, te imaju visok stupanj probavljivosti i iskoristivosti.

Mokra, odnosno konzervirana hrana sadrži visok udio vlage te ima malu nutritivnu vrijednost.

Iako u zadnje vrijeme postoji rastući interes za prehranu ljubimaca sirovom hranom (raw food diet) te za obrok pripremljen tj. kuhan kod kuće (home-prepared), formuliranje takvih obroka za ljubimce nije jednostavan zadatak. Razlog tome je da je pravilna i idealna hrana za ljubimce ona koja najbolje i najbrže zadovoljava njihove životne potrebe, te je prilagođena dobi, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju životinje. Bez kvalitetne kuharice sa receptima za ljubimce te savjeta od strane veterinara koji su upućeni u prehranu i dijetetiku životinja to je teško odrediti. Prehrana neizbalansiranim obrokom može dovesti do komplikacija: osteodistrofija, osteopenija, pansteatitis, sekundarni hiperparatireoidizam uzrokovan prehranom... Moram napomenuti kako i obroci pripremljeni kod kuće, iako su termički obrađeni, ne sadrže konzervanse i bogati su vlagom te su stoga podložni bakterijskoj i gljivičnoj kontaminaciji ako se ostave na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati.

Prehrana ljubimaca sirovom hranom (raw food diet) predstavlja hranjenje ljubimaca sirovim mesom, kostima i organima. Prednost ovog načina prehrane je da su sačuvani svi hranjivi sastojci, te sadrži aktivne enzime i nutrijente. Nedostaci sirove hrane su u tome što ona često sadrži bakterije; a neadekvatno držanje, priprema i izlaganje sirove hrane (dugo stajanje u zdjelici) mogu povećati količinu tih bakterija. Te bakterije mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljubimce koji jedu sirovu hranu, kao i za vlasnike koji rukuju hranom dok je pripremaju. Iz tog razloga se u većini slučajeva ne potiče prehrana sirovim obrokom, odnosno hranom koja nije termički obrađena.

Ovdje napominjem kako većina vlasnika koja se prebacuje na ovaj način prehrane, bilo da kuhaju ili hrane ljubimce sirovom hranom, informacije nalazi na internetu, što može dovesti do problema jer je teško odrediti koje su informacije ispravne. Stoga, ako se odlučite za pripremu obroka kod kuće (kuhani ili sirova hrana), prvi korak je odrediti nutricionističke potrebe Vašeg ljubimca. Nakon toga se biraju sastojci koji će u kombinaciji zadovoljavati potrebne količine proteina, masnoće, vitamina i mineralnih tvari. U ovom slučaju svakako Vam savjetujem da kontaktirate Zavod za prehranu i dijetetiku životinja Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Stručnjaci u navedenom zavodu bit će u mogućnosti najprikladnije pomoći korisnim savjetima vezanim uz prehranu Vašeg ljubimca kako bi njegov rast, razvoj i život bio što kvalitetniji. I iako neki vlasnici biraju da sami kod kuće pripremaju obrok, sirova hrana dostupna je i u trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce.

Stoga Vas pozivamo da posjetite trgovine Pet centra gdje u ponudi imamo A&D BARF Natural Foods, sirovu zamrznutu hranu.

Što se tiče mokraćnih kamenaca, njihovom stvaranju  doprinosi prehrana, unos vode, volumen urina, koncentracija urina, pH urina, infekcija mokraćnih puteva, okoliš i genetika. Primijećeno je da je prisustvo kamenaca veće kod životinja koje žive u kući i malo se kreću. Debljina je također jedan od faktora rizika. Najčešći mokraćni kamenci u mačaka  su struviti i oksalati. U kastriranih mačaka 3,5 puta je veća vjerojatnost da će razviti struvite u usporedbi sa nekastriranim mačkama. Većina mačaka razvija struvitne kamence između 4. i 7. godine starosti, a oksalatne između 7. i 10. godine. No, prema istraživanima, promjena prehrane i liječenje nije potrebno prije pojave mokraćnih kamenaca. U mačaka kod kojih se jednom pojave mokraćni kamenci često dolazi do recidiva. Iz tog razloga, danas postoje već gotove hrane formulirane upravo kako bi se spriječio ponovni nastanak kamenaca. Vrlo je važno da se prehrana sastoji isključivo od te hrane, bez ikakvih poslastica i grickalica. Također, voda je jako važan sastojak koji može pomoći kod sprečavanja recidiva mokraćnih kamenaca (povećani unos vode razrijedit će mokraću i povećati učestalost mokrenja).

Svakako Vam savjetujem da ljubimca hranite hranom koja je primjerena za njegovu dob. Mačićima se smatraju do jedne godine starosti. Nakon navršene godine dana smatra se odraslom mačkom, te u tom periodu slobodno odaberete hranu za odrasle mačke koja će najbolje odgovarati životnim potrebama, fizičkoj aktivnosti i zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr